Veel gestelde vragen

Waarom zijn de sessies online?

Therapie zou voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Randvoorwaarden zoals afstand, gezondheid en reiskosten mogen niet de reden zijn waardoor iemand geen hulp kan krijgen.

De voordelen:

  • Geen reistijd
  • Geen reiskosten
  • In je eigen omgeving blijven.

Los van deze voordelen is er nog een reden waarom ik bewust online werk.

Uit onderzoek is gebleken dat wij ons omringen met triggers. Dingen uit je omgeving waar je erg aan gehecht bent, veel van houdt en die je niet graag kwijt zou raken, maar waarvan je niet weet waarom je er zo aan gehecht bent, kunnen lading bevatten. Nu kunnen deze dingen positieve of negatieve gevoelens oproepen. Bij beide gevoelens zit er lading op. De één zal je energie geven en de ander zal je energie kosten. (Hier is een makkelijke oefening voor. Nieuwsgierig? Neem dan even contact met me op.) Hoe meer triggers in je omgeving zijn, hoe makkelijker het voor jou is om aan jezelf te werken.

De uitzondering: alleen bij opstellingen is online niet mogelijk. Dit zal plaatsvinden in mijn praktijk.

Hoe werkt ons brein?

Je brein bestaat uit een bewust en een onbewust deel.

In ons leven slaat het brein alles op wat we waarnemen en beleven. Elk gegeven krijgt een eigen code en die wordt continu geanalyseerd. Deze codes zijn met elkaar verbonden en vormen zo je bewustzijn.

Bij controleverlies of een heftige ervaring kunnen zintuigelijke gegevens (horen, ruiken, voelen etc.) onjuist worden opgeslagen in het onderbewuste en ontstaat er een soort ‘error’. Dit zorgt ervoor dat alle gegevens, ook wel details genoemd, van dat moment een ‘code red’ oftewel gevaar krijgen, zonder dat je daar op dat moment bewust van bent. In de situatie van extreme paniek of controleverlies heeft je brein wel iets beters te doen dan alles netjes opslaan, namelijk: overleven.

In overlevingsstand worden de zintuigelijke gegevens onjuist gecodeerd opgeslagen. Dat betekent dat een bepaalde beweging, vorm, geluid, kleur of iets anders, jou nu in het dagelijks leven een vervelend gevoel geeft, zonder dat jij je bewust bent van de oorzaak.

Het vervelende gevoel wat je daar bij hebt opgeslagen, wordt geactiveerd. Je reageert niet zo heftig als toen, maar wel te heftig op de situatie. Je reactie past eenvoudigweg niet bij de context.

Wat doet therapie op onderbewustzijn precies?

Met therapie op onderbewustzijn werken we o.a. met een methode die voortkomt uit het Unified Brain Model. Diep verborgen in het onderbewuste vind je de bron van psychosomatische klachten en saboterende denkpatronen. Gevoel en gedrag worden gestuurd door de geest, voor geluk en gezondheid zijn we volledig afhankelijk van ons brein. Dit inzicht heeft de basis gelegd hoe we ons denken en doen merkbaar en blijvend kunnen beïnvloeden. We zijn niet op zoek naar de absolute waarheid maar naar hoe jouw brein het heeft opgeslagen.

Wil je weten hoe dit in de praktijk werkt? Ervaar een sessie op het onderbewustzijn.

Waarom werkt therapie op onderbewustzijn met recente gebeurtenissen?

Om met het onderbewustzijn te werken hebben we een recente gebeurtenis nodig die nog actief is in je lichaam. Hoe actiever de gevoelens in je lichaam zijn, hoe makkelijker het voor jou wordt in de sessie.

Terwijl je werkt aan de recente gebeurtenis, ruim je gelijktijdig overkoepelende problemen op. Dat is het bijzondere aan deze methode.

Is er theorie over therapie op onderbewustzijn?

In het boek ‘Innerlijke Macht’ van Joop Korthuis staat uitgebreid de theorie en wetenschappelijke onderbouwingen beschreven. Mocht je nog meer informatie willen of boeken tips willen krijgen, stuur dan een mail of vul het contact formulier in.

Is therapie op onderbewustzijn hetzelfde als hypnose?

Nee, want bij therapie op onderbewustzijn houdt de cliënt de controle en gaan we door middel van vraagstelling naar het onderbewustzijn. We gaan niet in een trance en de therapeut geeft geen suggesties.

Waarom werk je met verschillende methodes?

Ik werk voornamelijk met het onderbewustzijn, maar soms komen er onderwerpen uit het onderbewustzijn die meer aandacht nodig hebben. Als psychodynamische therapeut werk ik vanuit drie invalshoeken met de problematiek van de cliënt. Er zijn drie basiscomponenten van de psychodynamica: psychisch, lichaamsgericht en systemisch. Hierdoor ben ik in staat op diverse wijzen de cliënt te ondersteunen. Ik kijk naar waar je op dat moment behoefte aan hebt en waar je aan toe bent; het werken in het heden, verleden of de toekomst. Daar passen we de therapie steeds op aan. Je voorkomt hiermee dat je meerdere therapeuten, met één gespecialiseerde vorm, nodig hebt en steeds opnieuw je verhaal moet doen.